САХНОВЕЦЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо ліквідації закладу загальної середньої освіти

Дата: 31.08.2022 08:00
Кількість переглядів: 1494

Оголошується проведення громадського обговорення щодо ліквідації Тернавської гімназії Сахновецької сільської ради Хмельницької області та обговорення відповідних проєктів рішень

Організатор громадського обговорення – Сахновецька сільська рада.

Ініціатор громадського обговорення – відділ освіти, науки, молоді та спорту Сахновецької сільської ради.

Мета – врахування думки жителів Сахновецької громади щодо ліквідації закладів загальної середньої освіти на території громади та обговорення відповідних проєктів рішень про ліквідацію (припинення діяльності) закладів загальної середньої освіти Сахновецької сільської ради, що будуть виноситися на її розгляд.

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

  • рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);
  • мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;
  • у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Відповідно до ст.143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Згідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

Навчальні заклади з нижчою фактичною наповнюваністю класів є найбільш затратними комунальними установами у перерахунку на одного учня.

Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу бюджетних коштів, альтернатива утримання таких навчальних закладів (оплату за енергоносії, тверде паливо, водопостачання, інші послуги, зарплату технічному персоналу) чи переведення дітей до спроможних навчальних закладів і забезпечення якісніших умов навчання завдяки вивільненим коштам.

На даний час на території Сахновецької громади функціонує 5 закладів загальної середньої освіти (далі – ЗЗСО), з них чотири ліцеї: Ліщанський, Новосільський, Сахновецький, Христівський і Тернавська гімназія (з дошкільним підрозділом).

Загальна кількість учнів, що здобувають освіту у ЗЗСО Сахновецької територіальної громади, становить 431 особа (станом на 29.08.2022 р.).

Переважна видаткова частина бюджету громади (Сахновецької сільської ради) використовується на забезпечення надання освітніх послуг.

Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування навчальних закладів із малою наповнюваністю учнів. Варто зауважити, що на опалення напівпорожніх приміщень шкіл витрачаються значні кошти, особливо це стосується Тернавської гімназії.

У Тернавській гімназії Сахновецької сільської ради Хмельницької області на 01.09.2022 буде навчатися 45 учнів та 8 вихованців у дошкільному підрозділі. У закладі працює 15 вчителів, 1 вихователь та 8 технічних працівників. Сезонно будуть прийняті 4 машиністи (кочегара) котельні. Фактична наповнюваність класів становить 5,4 учня на клас, а вартість утримання одного учня (за даними 2021/2022 навчального року) становить 78,9 грн./рік. Для порівняння: у Сахновецькому ліцеї Сахновецької сільської ради Хмельницької області вартість утримування одного учня (виходячи з даних за 2021/2022 навчальний рік) становить 56,1 грн./рік; у Новосільському ліцеї Сахновецької сільської ради Хмельницької області – 57,5 грн./рік на одного учня. А фактична наповнюваність класів становить відповідно 9,6 і 10,2 учня на клас.

 

Як наслідок малокомплектності – відсутня повноцінна позакласна, виховна, спортивно-масова робота, що не сприяє соціалізації дітей. Вони навчаються у замкнутому колі, відсутні умови для організації системної методичної роботи.

Довідково: відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту, кількість учнів у класі (наповнюваність класу) комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів. Початкова школа може забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості) одного або різного віку, які можуть навчатися в одному з’єднаному класі (класі-комплекті) або в різних класах. Гранична наповнюваність таких класів-комплектів становить не менше п’яти та не більше дванадцяти осіб.

Відділом освіти, культури, молоді та спорту Сахновецької сільської ради зроблено аналіз демографічної ситуації у громаді, визначено прогнозовану чисельність учнів першого класу на 5 наступних років (станом на 01.08.2022 р.) за контингентом:

До першого класу Тернавської гімназії Сахновецької сільської ради Хмельницької області можуть вступити: 2023 р. – 5 дітей, 2024 р. – 4 дитини, 2025 р. – 2 дитини, 2026 рік – 4 дитини, 2027 р. – 7 дітей.

Тож у найближчі роки кількість учнів у закладі стане ще меншою, але зросте вартість утримання, в тому числі за рахунок зростання ринкових цін на енергоносії.

На сьогодні єдиним оптимальним вирішенням проблеми малокомплектності навчальних закладів є оптимізація мережі, зокрема ліквідація таких закладів. Зекономлені кошти будуть спрямовані на придбання учбової літератури, оснащення навчальних кабінетів існуючих закладів освіти сучасним навчальним обладнанням та матеріалами, комп’ютерною технікою, шкільними меблями, мультимедійним обладнанням, облаштування туалетних приміщень, переоснащення харчоблоків, здійснення необхідних капітальних і поточних ремонтів, облаштування спортивних майданчиків, території навчальних закладів.

На даний час надмірні витрати на утримання малокомплектних навчальних закладів освіти позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток навчальних закладів, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг або ж витратити їх на ремонт доріг, здійснення заходів з благоустрою тощо.

Та втім, головне не це. Головне – якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навички, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

Завдання школи, насамперед, - давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа – це бюджетна установа, яка повинна забезпечувати учнів освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання проблемних у дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентності.

Чому ми свідомо позбавляємо дітей можливості спілкування зі своїми однолітками, обговорення цікавих тем з однокласниками, участі у командних іграх під час уроку фізкультури, групових заняттях на інших уроках, придбання нових друзів.

Батьки, які турбуються за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішність, адаптацію в соціумі, намагаються направити дітей навчатися у навчальних закладах, де впевнені, що їх діти зможуть здобути різнобічні якісні знання.

А якщо говорити відносно поширеного твердження: немає школи - немає села, то, якщо в селі залишилося настільки мало дітей, що школа стала категорично малокомплектною, то це не тому, що щось не так зі школою чи недопрацьовує влада. Це закономірні процеси, які існують у всьому світі і в Україні зокрема: відсутня потреба великої кількості людей, задіяних у сільському господарстві, адже нова потужна сільськогосподарська техніка і нові технології не потребують застосування ручної праці. Також відсутні робочі місця, а на наявних - мінімальна оплата праці, що змушує молодь виїжджати з села.

Але від цього не повинні страждати ваші діти. Вони не повинні ні в чому поступатися своїм ровесникам та мати добрий старт для дорослого життя. І тоді уродженці села зможуть продовжити добрі традиції своїх відомих земляків, які прославили рідний край своїми досягненнями та звершеннями.

При цьому, у разі прийняття рішення про ліквідацію закладу освіти, школярі і дошкільнята будуть забезпечені безкоштовним підвезенням, з дотриманням всіх вимог, з обладнаної зупинки для очікування шкільними автобусами до найближчих навчальних закладів: Христівського і Новосільського ліцеїв. Сахновецька сільська рада сприятиме працевлаштуванню педагогічних працівників ліквідованих навчальних закладів.

Проаналізувавши перспективну мережу, матеріально-технічну базу, розмір бюджетних коштів на утримання Тернавської гімназії Сахновецької сільської ради Хмельницької області, виносимо на громадське обговорення питання ліквідації закладу загальної середньої освіти - Тернавської гімназії Сахновецької сільської ради Хмельницької області, та обговорення відповідних проєктів рішень.

Тож запрошуємо усіх мешканців Сахновецької територіальної громади долучитися до громадського обговорення щодо зазначених вище питань.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короно вірусом SARS-CoV-2» і забороною масових зібрань, а також введеного на території України воєнного стану, в зв’язку з російською агресією та відповідно до Указу Президента України №64/2022  від 24 лютого 2022 р., затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», громадські обговорення будуть проводитись у формі електронних консультацій з громадськістю. Пропозиції та зауваження приймаються на електронну адресу viddil.osvity.sakhn@gmail.com, а також у письмовій формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника за адресою: вул. Героїв Небесної Сотні, 35, с. Нове Село, Шепетівський район, Хмельницька область, 30374 (відділ освіти, культури, молоді та спорту Сахновецької сільської ради).

За потреби, із дотриманням усіх заходів безпеки можливе проведення громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективом ЗЗСО. Дати і час проведення зазначених заходів буде повідомлено громадськості шляхом оприлюднення інформації на сайті навчального закладу і сайті Сахновецької сільської ради Хмельницької області - https://sahnovecka.gromada.org.ua/

Громадське обговорення будуть проводитися з 31 серпня 2022 року по 30 серпня 2023 року.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Мельничук Оксана Миколаївна, секретар Сахновецької сільської ради. Контактна особа – Лобчук Володимир Дмитрович, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Сахновецької сільської ради (тел. 0960144446)

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведення аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Сахновецької сільської ради.

ПРОЄКТ РІШЕННЯ "Про ліквідацію Тернавської гімназії Сахновецької сільської ради Хмельницької області"


Коментарі:

Маланій Оксана
2023-04-04 21:14:24

Дуже чудова, тепла, привітна школа! 🤗 І я не рахую, що діти там обділені знаннями через малу наповненість класів! Адже, там працюють високоосвічені вчителі, які дають гарні знання дітям, не залежно від того, скільки їх у класі! Перевірено на собі! І хто би що не говорив, та все ж таки, на мою думку, учень початкової школи краще буде вчитися на місці і менш втомлюватись, ніж, коли буде рано вставати, йти на автобус шкільний, їхати n кількість кілометрів і хвилин, а після навчання приїжджати пізно додому, а потім ще й уроки робити. А коли ж тоді дитині знаходити ще й час на відпочинок, дозвілля?... Тернавська гімназія має право на існування!!! Хоча би початкова школа!!! Закрити саме легше...( А якщо говорити про опалення, то в поточному навчальному році Сахновецька сільська рада коштів не виділила ось вам і економія.

Любов
2023-04-04 21:10:06

Дуже чудова, тепла, привітна школа! 🤗 І я не рахую, що діти там обділені знаннями через малу наповненість класів! Адже, там працюють високоосвічені вчителі, які дають гарні знання дітям, не залежно від того, скільки їх у класі! Перевірено на собі! І хто би що не говорив, та все ж таки, на мою думку, учень початкової школи краще буде вчитися на місці і менш втомлюватись, ніж, коли буде рано вставати, йти на автобус шкільний, їхати n кількість кілометрів і хвилин, а після навчання приїжджати пізно додому, а потім ще й уроки робити. І це не враховуючи погодні умови... А коли ж тоді дитині знаходити ще й час на відпочинок, дозвілля?... Тернавська гімназія має право на існування!!! Хоча би початкова школа!!! А там, хто його зна, можливо ситуація зміниться у кращу сторону! Закрити саме легше...

Лобчук Володимир Дмитрович
2023-03-14 10:26:09

Шановні члени громади. Ви можете долучатись до обговорення проєкту рішення прямо на цій сторінці у формі коментарів. Усі ваші пропозиції і зауваження будуть враховані при прийнятті відповідного рішення на сесії сільської ради.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь