САХНОВЕЦЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Хмельницька область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Трудові гарантії та пільги для військовослужбовців

Дата: 13.10.2021 09:00
Кількість переглядів: 186

Консультують юристи відділу «Ізяславське бюро правової допомоги».

Трудові гарантії та пільги для військовослужбовців у процесі трудової діяльності встановлено Кодексом законів про працю України, Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі – Закон про захист військовослужбовців) та Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі – Закон про статус ветеранів).

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" члени сімей військовослужбовців строкової служби та військової служби за призовом осіб офіцерського складу мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників, а також на першочергове направлення для професійної підготовки, підвищення кваліфікації і перепідготовки з відривом від виробництва та на виплату на період навчання середньої заробітної плати.

Особливий захист даних категорій громадян виражається у таких гарантіях:

-Збереження робочого місця на час призову: робоче місце, посада та середній заробіток (військовослужбовці увільняються від виконання посадових обов’язків) (стаття 119 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП);

-право на щорічну відпустку (пункт 2 частини першої статті 9 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон).

-Трудовий стаж не переривається (стаття 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

-Трудові гарантії поширюються також на поранених, полонених або визнаних безвісно відсутніми до моменту звільнення їх з військової служби, повернення з полону, появи після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими.

-Якщо особа була безробітною, то на період військової служби виплата допомоги по безробіттю припиняється.

Після звільнення в запас, при повторній реєстрації у державній службі зайнятості, виплати по безробіттю здійснюватимуться з урахуванням фактичного працевлаштування протягом проходження служби та розміру грошового забезпечення.

-Виплата пенсій, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», не припиняється.

Додаткові права:

переважне право на залишення на роботі в разі скорочення на підприємстві (стаття 42 КЗпП);

право на щорічну відпустку повної тривалості до закінчення 6 місяців у перший рік роботи на підприємстві – у тому числі для осіб з інвалідністю внаслідок війни; працівників, які мають путівку для санаторно-курортного лікування (частина сьома статті 10 Закону);

можливість використовувати чергову щорічну відпустку у зручний час – для осіб з інвалідністю, дружин (чоловіків) військовослужбовців, ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (частина дванадцята стаття 10 Закону);

14 календарних днів на рік додаткової відпустки, зі збереженням заробітної плати – для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (стаття162 Закону);

додаткові гарантії щодо працевлаштування осіб до 35 років, які влаштовуються на роботу вперше (стаття 196 КЗпП, пункт 4 статті 14 Закону України «Про зайнятість населення»).

Важливо! Після звільнення з військової служби працівник зобов’язаний вийти на роботу на наступний день після звільнення.

Якщо права військовослужбовців порушені:

Звернутися в письмовій формі до роботодавця, надавши копії заяви про увільнення від виконання посадових обов’язків та повістки (контракту).

Важливо! Необхідно вимагати від працівника відділу кадрів проставити відмітку про прийняття звернення на копії заявника. Також звернення можна направити поштою рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

У випадку, коли перестали виплачувати зарплату

У випадку затримки заробітної плати працівник має право письмово звернутися до роботодавця з вимогою виплатити кошти та пояснити підстави такої затримки.

Крім того, працівник має право звернутися зі скаргою на такі дії роботодавця до Державної служби України з питань праці або з позовною заявою безпосередньо до суду.

Якщо Вам або вашим близьким потрібна правова допомога — телефонуйте за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103 або звертайтеся до місцевих центрів та бюро. Отримати правову допомогу онлайн можна електронною поштою, у Facebook, Viber, Telegram та у мобільному застосунку «Безоплатна правова допомога»., та скористатися платформою цифрових консультацій WikiLegalAid.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь